YAKUPLU MAH. 64. SK. NO: 16 İÇ KAPI NO: 1 BEYLİKDÜZÜ / İSTANBUL
(0212) 803 51 16
info@alfagd.com.tr

Teşvikler

Alfa Global Danışmanlık alanında uzman ekibi ile profesyonel danışmanlık hizmeti sunar.

Teşvik Destekleri, çerçevesinde işletmelere sağlanan vergi indirimleri, SGK teşvikleri, KDV ve gümrük vergisi istisnaları, faiz ve kar payı destekleri ile yatırım arazisi tahsisi gibi önemli avantajlardır.

Eğitim Sektörü Yatırım Teşvikleri

Yeni Teşvik sistemimizde eğitim sektörü öncelikli (avantajlı) yatırımlar kapsamına alınmıştır. Okul öncesi eğitim hizmetleri (kreş dahil),ilköğretim hizmetleri, Ortaokul eğitim hizmetleri, Lise eğitim hizmetleri, Özürlüler için ilk ve orta öğretim hizmetleri, Teknik ve mesleki eğitim hizmetleri başta olmak üzere en az 5. bölge seviyesi bölgesel yatırım teşviklerinden yararlanabilmektedirler. (Üniversite ve yükseköğretim eğitim yatırımları genel teşvik düzeyinde desteklenmektedir.)

Yatrım teşvik kapsamında eğitim sektörüne yönelik olarak yapılacak yatırımlar; komple yeni okul yatırımları, Öğrenci kapasitesini artırmaya yönelik yapılacak yatırımlar, Okul teçhizat modernizasyona yönelik olarak yapılacak yatırım faaliyetleri ile Komple okul binaları veya ek binalar,Okul konferans salonları, okul yemekhanesi, okul havuzu veya spor tesisleri , Okul bahçeleri vb. üniteler şeklinde değerlendirmek mümkündür.

Yeni teşvik sistemi 15/6/2012 tarih 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 19/06/2012 de resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Ayrıca yeni teşvik sistemi 2016/9139 Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (5 Ekim 2016 Tarihli ve 29848 Sayılı Resmî Gazete) Bakanlar Kurulu Kararı ile 31/12/2017 tarihine kadar yapılacak yatırımlara avantajlı tarifeler getirilmiştir. Buna göre 31/12/2017 tarihine kadar yatırım teşvik almış, toplam öngörülen sabit yatırım maliyetlerinin ′ u fiilen gerçekleşmiş eğitim yatırımlarının teşvik oranlarında bir düşüş olmayacaktır. Ancak belirlenen tarihten sonra yapılan yatırımların teşvik oranlarında bir düşüş olacaktır.

Eğitim yatırımlarında bölgesel teşvik alabilmek için asgari yatırım kriterlerine göre 1-2 bölgelerde 1.milyon,3-4-5-6 bölgelerde 500 bin TL. sabit asgari yatırım taahhüdü (inşaat,teçhizat,nakliye,montaj,vs) vermek gerekmektedir. (Yatırım bölgelerini incelemek için tıklayınız…)

Yatırım faaliyetleri kapsamı içerisinde okul ve ek ünitelerin yapılması inşaat maliyetleri, Okul bakım onarım maliyetleri, Okul teçhizatlarının alınması veya yenilenmesi vs. gibi kalemler yatırım maliyetleri içerisinde değerlendirilir.

Turizm Sektörü Teşvikleri

Ülkemize gelen turist sayısının ve turizm gelirlerinin artmasında turizm sektörüne verilen teşviklerin önemli bir rolü bulunmaktadır.

Sektörün teşvik edilmesi amacıyla ülkemizde yapılan en önemli düzenlemelerden birisi 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunudur.

Oteller ve turizm sektörü yatırımları, konusuna göre Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenmekte ve teşvikler http://www.ekonomi.gov.tr/ adresinde detaylı bir şekilde açıklanmaktadır. Teşvik miktarı yatırımın yapılacağı bölgeye göre farklılık göstermektedir. Ülkemiz teşvik mevzuatı açısından 6 bölgeye ayrılmıştır.

Örneğin İzmir’de otel yatırımı yapmak isteyen bir girişimciye verilecek teşvik tutarı yatırımın 31.12.2013 den önce veya sonra yapılmasına, OSB içinde olup olmamasına göre değişmekte olup;

Vergi İndirimi,
Sigorta Primi İşveren Hissesi,
Faiz Desteği,
Yatırım Yeri Tahsisi,
KDV İstisnası,
Gümrük Vergi Muafiyeti,
Bölgesel Asgari Sabit Yatırım Tutarı gibi teşviklerden yararlanmaktadır ve bu teşviklerin miktarı ve oranları da yatırımın bulunduğu bölgeye göre değişmektedir.
Teşvikler yatırımın türüne ve teşvik bölgesine göre değişmektedir. Örneğin; Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinde veya termal turizm konusunda yapılacak turizm konaklama yatırımları 5. Bölge Desteklerinden yararlanmaktadır. (http://www.ekonomi.gov.tr/portal/content/conn/UCM/uuid/dDocName:EK-208652)

19.08.2015 tarih, 29450 sayılı Resmi Gazete’de; “2015/8 SAYILI DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET TİCARETİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA KARAR’DA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KARAR” yayınlanmıştır.

Buna göre; Ekonomi Bakanlığı ile protokol yapan özel sağlık kuruluşları ya da havayolu şirketleri tarafından hastaların tedavi edilmek üzere;

Tarifeli uçak seferi ile Türkiye’ye getirilmesi halinde uçak veya diğer ulaşım giderleri hasta başına % 50 oranında ve en fazla 1.000 ABD Doları,
Tarifesiz (charter) uçak seferleriyle Türkiye’ye getirilmesi halinde hasta başına 200 ABD Doları’nı geçmemek kaydıyla ulaşım giderlerinin tamamı ödenecektir.

Sağlık Turizmi Teşvikleri

Reklam, Tanıtım ve Pazarlama Desteği
Sağlık kuruluşları ve sağlık turizmi aracı kuruluşlarının (seyahat acenteleri) yurtdışına yönelik reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine ilişkin giderleri, en fazla 5 yıl boyunca %60 oranında ve yıllık en fazla 6 milyon TL desteklenir.

Muayenehane ve poliklinikler için yıllık destek üst limiti 2,4 milyon TL’dir.

Harcama faaliyetinin hedef ve öncelikli ülkelere yönelik gerçekleştirilmesi halinde destek oranı 10 baz puan arttırılarak (%70 olarak) uygulanmaktadır.

Bakanlıkça uygun görülen Birlik tarafından oluşturulan sektörel internet portalına üye şirketler için, destekten yararlanma oranı üyelik süresince %70 olarak uygulanacaktır.

Reklam, Tanıtım ve Pazarlama Faaliyetleri nelerdir?

İnternet ortamında veya sosyal medyada verilen reklamlar
Web sitesi veya sosyal medya tasarımı, bakımı, güncellemesi, içeriklendirilmesi
Tanıtım filmi, program yapımı
TV, radyo, sinema reklamları, sponsorluk
Arama motoru veya dijital platformlarda tanıtım
E-ticaret sitelerine üyelik
Afiş, broşür, el ilanı, katalog, gazete/dergi reklamları, periyodik dergilerde/kataloglarda reklam
Elektronik ekranlar, billboard, pano, tabela, bina, cephe, duvar, çatı reklamı, durak/taşıtlarda yer alan reklam/giydirme
Basın tanıtımı, kokteyl, seminer, konferans, firma, hizmet, marka lansmanı faaliyetleri
Marka promosyon/iletişim/medya takip/danışmanlık/basın ve halkla ilişkiler ajansı ücretleri/komisyonları/genel dağıtım sistemleri/acente ve temsilcilik gibi danışmanlık ve komisyon harcamaları
Eşantiyon malzemeleri
Toplu e-posta/SMS/MMS gönderimi
Özel tanıtım giderleri kapsamında yurt dışında gerçekleştirilecek faaliyetler için faaliyetin başlangıç tarihinden en az 1 (bir) ay önce ön onay başvurusu yapılır. Ön onay verilmeyen reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyetleri desteklenmez.

Desteklenmeyen Faaliyetler

Ulaşım ve konaklama giderleri
Tanıtım malzemelerinin nakliye bedelleri
Türkçe yapılan tanıtım harcamaları
Yurtiçine yönelik tanıtım harcamaları
Yurtdışında Türkçe yayın yapan yayın organlarında yayınlanan tanıtım harcamaları
Arama motoru optimizasyonu faaliyetlerine ilişkin giderler
Sosyal medya ve arama motoru reklamları tasarımı, güncellemesi, içeriklendirmesi ve yönetimine ilişkin giderler aylık en fazla 5.000 TL tutarında desteklenir. Bu giderlerin desteklenebilmesi için ise sponsorlu reklamlar aracılığıyla sosyal medya sayfasına yönelik düzenli olarak tanıtım yapılması gerekir.

Hasta Yol Desteği
Sağlık kuruluşları ve sağlık turizmi aracı kuruluşları (seyahat acenteleri) tarafından tedavi edilmek üzere Türkiye’ye getirilen hastaların uçak bileti giderleri, en fazla 5 yıl boyunca, hasta başına %60 oranında ve en fazla 12 bin TL desteklenir.

Desteğin yıllık üst limiti 6 milyon TL olup, muayenehane ve poliklinikler için yıllık üst limit 600 bin TL’dir.

Acente Komisyon Desteği
Sadece sağlık kuruluşlarının acente komisyon giderleri en fazla 5 yıl boyunca %60 oranında ve yıllık en fazla 1,2 milyon TL desteklenir.

Muayenehane ve poliklinikler için yıllık üst limit 240 bin TL’dir.

İstihdam Desteği
Sağlık kuruluşları ve sağlık turizmi aracı kuruluşları (seyahat acenteleri) tarafından istihdam edilen, tercüman, çağrı merkezi personeli, rehber, sosyal medya uzmanı ve pazarlama uzmanı ile bakım alanında faaliyet gösteren firmalarda bakım elemanı ve sosyal hizmet uzmanı personelin brüt ücreti, en fazla 5 yıl boyunca %60 oranında ve aylık en fazla 18 bin TL desteklenir.

Desteğin yıllık üst limiti 2,4 milyon TL olup, muayenehane ve poliklinikler için yıllık üst limit 600 bin TL’dir.

İstihdam edilen veya edilecek personel için öncelikle ön onay başvurusu yapılmaktadır. Ön onay verilmeyen personele dair giderler desteklenmez.

Yabancı Dil ve Sağlık Turizmi Eğitimi Desteği
Sağlık kuruluşları ve sağlık turizmi aracı kuruluşları (seyahat acenteleri) tarafından istihdam edilen personelin yabancı dil ve sağlık turizmine yönelik Bakanlıkça uygun görülen giderleri %60 oranında ve yıllık en fazla 960 bin TL desteklenir.

Muayenehane ve poliklinikler için yıllık destek üst limiti 240 bin TL’dir.

Komplikasyon ve Seyahat Sağlık Sigortası Desteği
Sağlık kuruluşları veya sağlık turizmi aracı kuruluşları (seyahat acenteleri) tarafından Türkiye’ye tedavi edilmek üzere gelen hastalar için Türkiye’de yerleşik sigorta şirketlerinden yaptıracakları komplikasyon ve seyahat sağlık sigortası giderleri %70 oranında ve yıllık en fazla 2,4 milyon TL desteklenir.

Yurtdışı Birim Kira Desteği
Sağlık kuruluşları ve sağlık turizmi aracı kuruluşlarının (seyahat acenteleri) vergi, resim ve harçlar dahil brüt kira ve komisyon giderleri ile birimin açılması ve işletilmesine ilişkin belgelendirme giderleri her bir ülke için en fazla 5 yıl boyunca %60 oranında ve birim başına yıllık en fazla 1,44 milyon TL desteklenir.

Destek verilecek birim sayısı en fazla 25’tir.

Harcama faaliyetinin hedef ve öncelikli ülkelere yönelik gerçekleştirilmesi halinde destek oranı 10 baz puan arttırılarak (%70 olarak) uygulanmaktadır.

Yurtdışı Etkinlik Katılım Desteği
Sağlık kuruluşları ve sağlık turizmi aracı kuruluşlarının (seyahat acenteleri) Bakanlıkça belirlenen yurt dışı etkinliklere stant ile bireysel ve milli düzeyde katılımlarda nakliye, kayıt ücretleri ve stant harcamaları ile en fazla 2 (iki) temsilcinin ekonomi sınıfı ulaşım giderleri %60 oranında ve etkinlik başına 300 bin TL desteklenir.

Bakanlık tarafından belirlenen prestijli etkinliklerde en fazla 3 katılım için etkinlik başına 600 bin TL destek verilmektedir.

Harcama faaliyetinin hedef ve öncelikli ülkelere yönelik gerçekleştirilmesi halinde destek oranı 10 baz puan arttırılarak (%70 olarak) uygulanmaktadır.

Stant harcamaları, standın tasarımı, konstrüksiyonu, kurulumu ile raf, ışıklandırma, internet, elektrik, temizlik, halı, masa, sandalye gibi stant ile ilgili harcamaları içermekte olup güvenlik, hostes ve tercümanlık hizmetine ilişkin harcamaları içermez.

Yurt İçi Etkinlik Katılım Desteği
Sağlık kuruluşları ve sağlık turizmi aracı kuruluşlarının (seyahat acenteleri) Bakanlıkça belirlenen yurt içi etkinliklere stant ile bireysel katılımlarda nakliye, kayıt ücretleri ve stant giderleri %60 oranında ve etkinlik başına 300 bin TL desteklenir.

Stant harcamaları, standın tasarımı, konstrüksiyonu, kurulumu ile raf, ışıklandırma, internet, elektrik, temizlik, halı, masa, sandalye gibi stant ile ilgili harcamaları içermekte olup güvenlik, hostes ve tercümanlık hizmetine ilişkin harcamaları içermez.

Yurtdışı Marka Tescil ve Korunma Desteği
Sağlık kuruluşları ve sağlık turizmi aracı kuruluşlarının (seyahat acenteleri) yurt içinde tescil ettirilmiş markalarının yurt dışında tescili ve korunmasına ilişkin giderleri %60 oranında ve yıllık en fazla 600 bin TL desteklenir.

Harcama faaliyetinin hedef ve öncelikli ülkelere yönelik gerçekleştirilmesi halinde destek oranı 10 baz puan arttırılarak (%70 olarak) uygulanmaktadır.

Belgelendirme (Pazara Giriş Belgeleri) Desteği
Sağlık kuruluşları ve sağlık turizmi aracı kuruluşlarının (seyahat acenteleri) bazı belgelere, sertifikalara ve akreditasyonlara ilişkin giderleri %60 oranında ve belge başına en fazla 600 bin TL desteklenir.

Destek kapsamında müracaat ve doküman inceleme giderleri, belgelendirme tetkik giderleri, belge kullanım ücretleri, zorunlu kayıt ücretleri, danışmanlık giderleri, eğitim giderleri, gözetim giderleri, yenileme giderleri, test/analiz giderleri desteklenmekte olup, belgelendiren kuruluşun akredite olması gereklidir.

Desteklenen Belgeler

JCI (Joint Commission International) Akreditasyonu
TEMOS Sertifikaları
QHA Trent Akreditasyonu
Accreditation Canada
Australian Council on Healthcare Standards International (ACHSI)
Sağlıkta Akreditasyon Standartları (SAS) Belgesi
ISO/IEC 27000 Serileri
OHSAS 18000 Serileri
ISO/IEC 14000 Serileri
ISO 10002
The American Accreditation Commision International (AACI)
Europespa
TÜV Rheinland “Uluslararası Spa Standardı”
Global Healthcare Accreditation
Well Hotel Certification
JACIE Belgesi
GCR Uluslararası Akreditasyonu
SRC Center of Excellence Belgesi
Person Centered Care
Great Place to Work


Yurt İçi Tanıtım ve Eğitim Desteği
Sağlık kuruluşları ve sağlık turizmi aracı kuruluşları (seyahat acenteleri) tarafından yurt dışından davet edilen akademisyen, uzman, basın mensubu, deneyimleyici, sektör temsilcilerinin katılımıyla ve münhasıran yurt içindeki tesislerin/hizmetlerin tanıtımına yönelik düzenlenen Bakanlıkça uygun görülen ve bir takvim yılında en fazla 5’er adet gerçekleştirilen eğitim ve tanıtım programlarına ilişkin giderleri, %60 oranında ve program başına en fazla 600 bin TL desteklenir.

Ürün Yerleştirme Desteği
Sağlık kuruluşları ve sağlık turizmi aracı kuruluşları (seyahat acenteleri) tarafından, yurt dışında gösterimi yapılan sinema filmi, belgesel, dizi, animasyon filmi ve program formatı ile dijital oyunlardaki ürün yerleştirme giderleri en fazla 5 yıl boyunca %60 oranında ve yıllık en fazla 1,2 milyon TL desteklenir.